måndag 21 september 2009

Ingen mammografi idag

Om mäns PSA hade gjort lika ont som kvinnornas mammografi kan jag lova att forskarvärlden hade snabbt som ögat utvecklat nya, mindre smärtsamma, undersökningsmetoder. Men eftersom vi kvinnor är vana vid att lida i det tysta, kommer våra bröst även fortsättningsvis att klämmas ihop tills vi nästan svimmar. När jag nu vet hur mammografi känns är jag väldigt noga med att välja rätt tidpunkt för den. Inte en chans att jag gör den under en period i min cykel när brösten ömmar. Så var det i morse och jag avbokade genast dagens undersökning. Jag har en hög smärttröskel men det finns gränser. Jag blir extra arg av att veta att det finns läkare som menar att det inte alls är nödvändigt att bli så hårdhänt behandlad vid en mammografi. Känner någon till ett sådant ställe?

7 kommentarer:

Maria Björkman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Maria Björkman sa...

Ja, usch. När man inte heller har så mycket att ta av... :0)

De sliter ut bröstet, trycker ner det på en iskall platta, för en annan iskall platta emot, och - klämmer till. Aj!

Samtidigt är jag glad att det finns. Känner mig trygg med att bli kollad ibland. Men hu, vad jag bävar för det. Lika mycket som jag bävar för det som väntar mig inom en snar framtid - cellprovstagning. Jag kommer ALDRIG att vänja mig vid att fläka ut mig i en gynekologstol!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Det gäller att hitta en trygg och rolig kvinnlig gynekolog, då är allt mera uthärdligt, en sån har jag. Jag går dessutom till en Bröstmottagning med trygga bra specialister. Det gäller att göra det nödvändiga som är obehagligt och ibland skrämmande så bra som möjligt.

Annika Estassy sa...

Cellprovtagningen bekymrar mig aldrig konstigt nog. Men mammografi gör ju ont. En kollega med stor byst svimmade rakt av så storleken verkar inte spela någon roll. Svimmar gör jag inte men jag har ont hela dagen sedan. Nästa vecka kommer jag nog inte undan, jag vill ju kolla mig, en billig livförsäkring trots allt.

Annika Estassy sa...

Eva, var går du och mammograferar (?) dig?

Pia sa...

Tänk så individuellt det är! Personligen bekommer mig inte mammografin, men cellprovtagningen däremot skulle jag gladeligen klara mig utan! Håller med Maria.. kommer aldrig att vänja mig vid det.

Nu är det ju ändå för väl att vi kvinnor har den goda förmånen att få gå och kolla oss regelbundet, så det är ju bara att bita ihop en stund.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jag fick en remiss av min gynekolog till Bröstmottagningen på Drottninggatan, jag var nojig för jag kände en knöl och de var jättebra. Det var inget farligt med knölen heller.