måndag 25 januari 2010

Vad är en ungdomsbok?

En härligt rolig måndagkväll med bokgänget – Boktjuven skulle diskuteras. Alla gillade vi den utom B som tyckte att det var för mycket ungdomsbok över den. Vi övriga satt som fågelholkar och undrade "vaddå ungdomsbok?". Det visade sig att i Sverige klassas boken som en ungdomsbok medan den i Australien, författaren Markus Zusaks hemland, betraktas som en vuxenbok. Markus Zusak själv säger att han inte alls hade sådana funderingar när han skrev, han ville bara skriva en så bra bok som möjligt. Men visst är det märkligt att Sverige och Australien betraktar exakt samma bok så olika? Och vad är en ungdomsbok egentligen? Och varför skulle Boktjuven vara sämre för det? Alla dessa frågor kom jag givetvis på i bilen på vägen hem.
Hur är det med er övriga – läser ni bara vuxenböcker?

5 kommentarer:

Evas blogg sa...

Nej jag läser s k ungdomsböcker ibland, med stor behållning. Har bl a läst Evas ungdomsböcker, jättespännande. Och nu har jag beställt Boktjuven och "Ett år i Provence".

Annika Estassy sa...

Då måste du berätta om du uppfattade Boktjuven som en ungdomsbok!

*P* sa...

Jag är snart klar med Boktjuven och förstår inte varför det skulle vara en ungdomsbok? Tycker om den gör jag oavsett etikett.

Annika Estassy sa...

Precis så kände även jag P! Vad roligt att du tycker om den!

*P* sa...

Läste ut Boktjuven igårkväll.
Tidigt på kvällen tyckte jag lite synd om mig, kände mig ensam. Men så slukades jag upp av de sista kapitlen och har fortfarande kvar känslan i kroppen.