lördag 8 februari 2014

Fortfarande förtjust i Zola

Om en stund ska jag iväg på en brunch tillsammans med 14 andra läsglada kvinnor. Temat för vår träff är Storstadsskildringar, med Virginia Woolfs essäsamling London som utgångspunkt. Tyvärr har jag inte hunnit läsa just den boken, men tänkte tipsa mina läsande medsystrar om en fransk författare vars romaner jag formligen slukade när jag var i de lägre tonåren: Emile Zola. Hans Parisskildringar är fantastiska och miljöerna i hans berättelser som egna karaktärer.
Boken jag tar med mig till dagens träff är det av hans verk som jag läst om flest gånger: Au Bonheur des Dames, eller Damernas Paradis som romanen heter på svenska. Trots att min bok är från 1927 (jag köpte en svensk översättning via Bokbörsen) och språket lite gammaldags (men inte särskilt mycket eftersom Zola skrev modernt och journalistiskt), tog det bara drygt en sida så var jag fast. Igen.
Jag har nu suttit en timme och läst in mig på Zola, fräschat upp mina kunskaper, och än en gång blivit inspirerad av hans fenomenala berättarbegåvning. Det vore fantastiskt roligt att få göra en nyöversättning av just Damernas Paradis.
Tänk om jag skulle kolla upp vem som har rättigheterna för boken i Sverige? Berättelsen är så pass lättillgänglig, allmängiltig och underhållande att jag tror att den även idag skulle kunna locka till sig läsare.

4 kommentarer:

Susanne Olars sa...

JA, ta itu med det! Den har jag också älskat i alla år, och levt mig in i trots att det är en så främmande värld. Sätten han beskrev personerna, tygerna, måltiderna i de bullriga personalmatsalarna, allt var trollbindande. Jag tror jag måste läsa om den direkt! :-)

Annika Estassy sa...

Hurra, en själsfrände! :) Han var otorligt noga med research och karaktärsskildringarna. Han hade ett kartotek där varje karaktär registrerades: uteende, bakgrund, drivkraft ovs. 45 st för Damernas Paradis har jag för mig.

Manilla sa...

Åh, har inte läst den men efter det här inlägget måste ja ju! Låter fantastiskt! Och klart att du ska undersöka vidare vem som har rättigheter osv. Kör!!

Anneli Stålberg sa...

Den måste jag läsa. Zola och boken Nana var en av mina första vuxenbokupplevelse och den stannade kvar i mitt sinne. Magin i orden lämnade mig aldrig.