onsdag 23 maj 2018

Expat?

Igår morse var jag på ett möte i Stockholm med Sparsam Skatt för att få information om utlandsflytt. Vad gäller? Att skriva sig i Cerbère är det minst komplicerade men hur påverkar det oss i övrigt?

Mycket av det som sades på mötet kände jag till sedan tidigare – jag är rätt påläst i ämnet – men det var ändå matnyttigt. Säljer vi lägenheten och lägger ner min enskilda firma kan vi ansöka om att bli beskattade i Frankrike istället för i Sverige vilket är gynnsamt om inkomsterna är låga. Jag kan starta en fransk motsvarighet till enskild firma. Frankrike har en positiv inställning till småföretagare och erbjuder lösningar som kräver minimalt med administration. Men det gäller att räkna på konsekvenserna. Det finns även annat att tänka på, arv till exempel. Lagstiftningen mellan länderna skiljer sig åt och i Frankrike måste man vara mer om sig och kring sig än i Sverige. Även detta har jag läst en hel del om.

Att flytta utomlands kräver en massa planering och pappersarbete. Och funderingar, inte minst. Det är trots allt ett stort steg, ett steg som vi trodde skulle dröja några år innan vi tog. Men med omorganisationen på T:s jobb öppnade sig plötsligt nya möjligheter och där står vi nu: Blir 2019 vårt första år som expats (utlandssvenskar)? Eller delvis expats – Frankrike är inte utland för mig utan mitt andra hemland. Eller ska vi vänta till 2020? Bara tanken på ytterligare en bostadsförsäljning och flytt får mig att hyperventilera och gnissla tänder samtidigt som jag lockas av äventyret. Hela mitt liv har präglats av stora och små uppbrott, är det något jag inte räds för är det förändringar.

Så går alltså diskussionen hemmavid just nu.
Nybroviken

Inga kommentarer: