fredag 17 maj 2024

Thuir och Byrrh


Lunch i Thuir igår, tillsammans med C & C som är där för att vandra och turista. Jag lärde känna C när vi pluggade i Uppsala och hon blev sedermera gudmor till min dotter.

Det var mitt första besök i denna lilla fina stad som ligger knappt 6 mil från Cerbère. Jag älskar verkligen småstäderna här (jag älskar nog ALLT här!). Efter lunchen besökte vi Byrrh-fabriken, numera i huvudsak museum, också det något helt nytt för mig. Hade aldrig hört talas om denna ädla dryck tidigare, en slags glögg dvs rödvin som kryddas och sedan lagras i minst 2 år på stora ekfat. Det största rymmer 1.000.200 liter och är världens största ekfat.


Kryddorna består av en mix av kanel, apelsinskal, kakao, kaffe, kamomill, fläder m.m. men huvudkryddan är bark från kinaträdet. I barken finns ämnet kinin och därför marknadsfördes drycken till en början (den uppfanns av ett par bröder från Thuir 1873) som medicin. Smart!

Numera dricks Byrrh som apéritif. Men den är aningen för beskt  att dricka rent tycker jag. Men gott i en sangria!

Fabriken var ett under av modernitet och mycket före sin tid när det gällde arbetsvillkoren. De 700 anställda fick bl.a. betald semester, fri läkarvård och kortare arbetstider än vad som var vanligt då. Man var också pionärer när det gällde marknadsföring och Byrrh såldes över hela världen.

En inte bara trevlig utan också lärorik lunch alltså! Dexter var välkommen både på restaurangen och på fabriken. Har jag sagt att jag kommer att sakna att bo här?

2 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Vad coolt!

Annika Estassy sa...

Verkligen! Bröderna kom från enkla förhållanden och glömde inte bort det när de började tjäna pengar.