onsdag 29 juni 2016

Kvällspromenad


Norrtälje är en liten stad i förändring. De gamla silor rivs och hamnen ska förvandlas till ett modernt bostadsområde med sjöutsikt. Många ogillar förändringarna men det går inte att stoppa utvecklingen. Beslutsfattarna verkar dock måna om stadens särat och charm vilket är glädjande.
Apropå sjöutsikt så läste jag nyligen att forskarna menar att sjöutsikt gör dig mindre stressad. Behövdes det verkligen forskas för att komma fram till det?

I dag var det min tur att radioprata

Hur det gick? Bra tror jag. Förhoppningsvis hade lyssnarna det lika trevligt som jag.
Om du vill kan du lyssna på inslaget HÄR:

tisdag 28 juni 2016

Sommar med Annika Lantz

Morgonens resesällskap blev Annika Lantz. Jag har lyssnat mycket på Annikas olika radioprogram genom åren och tyckt om dem. Däremot har jag inte varit lika förtjust i de teveprogram hon medverkat i. Märkligt kanske men så är det. Att återigen ha henne i öronen, denna gång med ett fullmatat, roligt men också allvarligt Sommar i P1, kändes därför som att återhöra en gammal vän. Jag älskar Annikas intellekt och formuleringskonst och hur hon slänger sig mellan olika ämnen utan att för den skull tappa tråden (eller lianen om vi ska fortsätta med metaforer).
Med andra ord - jag är nöjd med även detta sommarprogram.

måndag 27 juni 2016

David Lagercrantz - morgonens resesällskap

Att långpendla har sina fördelar (nackdelar också förstås men fördelarna överväger) och en av dem är att jag hinner lyssna på sommarpratarna. Jag laddar ner dem i mobilen och tillbringar sedan 63 ostörda minuter i deras sällskap (jag hoppar över låtarna). I morse hade jag David Lagercrantz som resesällskap. Vilket utmärkt sommarprogram han bjöd på! Vilken text, vilket innehåll ... Stundtals blev jag så berörd att jag fick tårar i ögonen.
Jag ser fram emot en lång rad med - på papperet - intressanta värdar. Men sommarpratare som varken berör, roar eller intresserar mig kommer jag att avbryta. Hellre lägger jag min tid på en bra bok än tillbringar den tillsammans med en tråkig sommarpratare.
En vecka kvar att jobba innan fem veckors semester tar vid.

söndag 26 juni 2016

Annandag midsommar ...

... som man säger i Hälsingland (kanske på andra ställen också) och jag är helt slut. Inte för att helgen varit jobbig utan för att jag ätit så mycket mer än jag brukar. Men jag tycker om att umgås kring ett lunch- eller middagsbord när vi har gäster och allt vi dukade fram var så gott. I morgon är det vardag igen och normala matmängder.
Vi gjorde faktiskt lite annat än åt också. Tog en båttur till exempel.

onsdag 22 juni 2016

Releasefrukost och förlagsköp

Camilla Davidsson släpper sin tredje roman Änglarna dansar i gryningen i höst vilket firades med en generös frukost på Tändsticksfabriken. Ett himla bra sätt att börja dagen på. Goda smörgåsar och trevligt umgänge med såväl författarkollegor som läsare. Att stöta på bokcirklande damer som inte bara läst utan även diskuterat (och gillat) mina böcker är fantastiskt inspirerande.
Och så - mitt under frukosten kom den STORA nyheten: Storytel köper Norstedts.
Spännande bransch ...

Annat spännande är det stundande midsommarvädret: lite regn eller mycket regn - det är frågan.

tisdag 21 juni 2016

Damernas Värld gillar och jag är glad!


En bild säger mer än tusen ord - även om just denna bild innehåller en hel del ord :)

måndag 20 juni 2016

Alla dessa terrasser

Projektledaren för vårt franska husbygge är inte världsbäst på kommunikation. Men att hon inte informerar så mycket betyder inte att inget händer. Bara att det händer långsamt. Jag har förstått att även om det är två små hus som vi bygger, innebär alla nivåskillnader, murar och terrasser att det tar tid. Allt hänger samman och måste grundas och muras samtidigt. För hand. Inga färdiga betongplattor som lyfts på plats av kranar här inte.
Skönt att vi inte har något inflyttningsdatum som stressar oss och att det långsamma tempot (vädret ställer också till det ibland) inte innebär ökade kostnader. Bildkvalitén är usel (så klart) men snart åker vi ner och kan se med egna ögon hur långt bygget kommit. Till dess tittar vi på de dåliga bilderna och drömmer om ett liv i solen ...
Gästhuset högst upp. Mini-poolen nedanför. Nedanför den - uteplatsen som leder in till stora husets kök. Bygget består allt som allt av fem olika nivåer inklusive garaget. Total boyta: 113 kvm. Total terrassyta: 85 kvm. Garaget: 59 kvm. Och så en balkong på 11 kvm.

Gästhusets bottenplatta. Framför den syns en smal terrass och nedanför mini-poolen på 7 kvm.

lördag 18 juni 2016

Tidsaxlar och research

Jag blir mer och mer förtjust i Manus 4 - eller DÄFF som arbetstiteln är. En förkortning. Jag är välbekant med berättelsen vid det laget och helt på det klara med hur den löper. Det borde alltså vara enkelt att skriva. Men icke. Dels för att historien kräver en del research, dels för att jag - som vanligt - måste tänka så förbaskat mycket samtidigt som jag skriver.
En stor del av eftermiddagen har ägnats åt att läsa in mig på ett par saker. Och på att gå igenom tidsaxeln. Inte bara den som är berättelsens nutid utan även den som är dess dåtid. The backstory som engelsmän och amerikaner kallar det, tiden innan huvudberättelsen börjar. Det blev mindre skrivet än vad jag hade tänkt mig men tidsaxlar och research är viktiga saker.
Regnet fortsätter att falla men jag trivs fint med att sitta inomhus och titta på det.
Min fjärde bok, vårt fjärde hem. Jag anar ett mönster ...

Perfekt - det regnar

Så kom då det där innesittarvädret som jag önskade mig. Och det med besked kan man säga - SMHI varnar för stora regnmängder över roslagskusten. Vi har städat, tvättat, handlat, fikat och nu kan jag inte prokrastinera längre. Dags att ta itu med Manus 4.
Varken stort eller lyxigt men trivsamt. Och tyst.

torsdag 16 juni 2016

Alla känslorna på en och samma gångIbland svänger livet lite extra.
Gårdagen började soligt med en fin artikel i Norrtelje Tidning. Sedan mulnade det på något efter att min stackars Louise retat upp en recensent så till den milda grad att Alla dessa hemligheter sågades jäms med fotknöllarna. Men så kom solen fram igen när jag under ett så kallat avslutningssamtal fick höra av en medarbetare som vi tyvärr inte kan ha kvar att jag varit den bästa chefen hon någonsin haft. Okej, allt är relativt, men jag blev ändå så glad och rörd att jag började gråta. 
Så småningom avslutades dagen med Författarinnorna av Runda Bordet som just igår lämnade det vanliga bordet för att flytta upp på en takterrass istället.
Idag ser jag fram emot att lyssna på ett föredrag om islam av religionhistorikern Christer Hedin och att äta jordgubbar och glass med mina arbetskamrater.
Livet. Det är fina grejer det.

Fotograf: Frida

tisdag 14 juni 2016

Flygblad som vill skrämmas

Min dag: jobbat, blivit intervjuad av Norrtelje Tidning, långpromenerat och slutligen varit på en AW i stan. Och solen den sken och himlen var blå och vindarna ljumma. En bra dag. Tills jag kom hem och hittade ett flygblad som några idioter skrivit ihop. Inte bara att de vill skrämma läsaren med profetior om ett närstående Armageddon på grund av flyktingkrisen, de vill dessutom att man ska skänka pengar och stödja deras kamp mot väderkvarnar. Två A4-sidor med galimatias. Inget nytt grepp att försöka skrämmas med hjälp av flygblad men lika obehagligt för det.
Jag måste ta en dusch känner jag.
Och skura rent brevfacket.

måndag 13 juni 2016

Recensionsdag

Terminens sista styrelsemöte är slut. Klockan är nio på kvällen och jag sitter på bussen hem, trött efter en lång arbetsdag men nöjd. Det blev ett bra möte och en bra dag. Inte bara att Sverige spelade oavgjort mot Irland i fotbolls EM (att jag vet det beror enkom på att kontoret ligger vid Medborgarplatsen och att vrålet hördes ända in i styrelserummet), Alla dessa hemligheter fick dessutom bra omdömen av tre bokbloggar samt omnämndes i Blekinge Läns Tidning.
Woop woop!

söndag 12 juni 2016

Skissar och läser

Jag tillhör dem som tycker om att läsa även när vi befinner oss i en skrivperiod. Att läsa inspirerar mig, väcker tankar och ger idéer. Men tycker jag att boken är dålig lägger jag den genast åt sidan, jag har varken tid eller tålamod för undermåliga romaner längre, särskilt inte under skrivperioder. Det är inte dåliga exempel jag behöver utan goda.

I dag läste jag ut Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré av Mamen Sánchez, en trevlig saga om Cecilia som öppnar ett pensionat för kvinnliga studenter. Strikta regler sätts upp och bryts mot - förstås. Kärlek, missförstånd och förväxlingar fyller sidorna, ihop med ett kryddmått magi. Språket är svulstigt som en rokokomöbel och jag gillar det, föredrar ett mustigt språk framför ett avskalat faktiskt.

När det gäller mitt eget manus har jag skissat färdigt den första akten. Nu behövs några regniga sommardagar i stugan för att få till långa skrivpass. Soliga helger som de senaste är redan döden för skrivandet. Då vill jag helst läsa, pyssla på tomten, promenera eller bara sitta och blicka ut över sundet. Inget fel i det i och för sig. Jag har faktiskt inte bråttom. Manus som stressas fram blir sällan bra.

torsdag 9 juni 2016

Glömsk

Detta med att långpendla funkar fint fint, tackar som frågar! Jag trivs ypperligt med att bo i Norrtälje men uppskattar att, tack vare mina jobb (jag har ju två numera - chef och författare), ha kvar en fot i Stockholm. Däremot har jag fortfarande dålig rutin på att hålla reda på mina grejer på bussen. Jag glömmer saker ombord. Förra gången var det datorn. Ikväll var det en skokasse. Varje gång får jag hjärtklappning men hittills har allt kommit till rätta.
Jag måste verkligen försöka att bli mindre tankspridd. Märkligt att jag som kan vara superfokuserad ändå befinner mig upp i det blå så pass ofta.

onsdag 8 juni 2016

Förbereder och kombinerar

Har ägnat dagen åt folkbildningsfrågor tillsammans med studieförbundskollegor, regionbibliotek och folkhögskolor. Smet dock ifrån en stund för att prata med Sveriges Radio och förbereda intervjun som P4 Extra ska göra med mig efter midsommar. Det är tur att jag har två yrken som går att kombinera ...
Men perioden fram till semestern i juli är tjuvtjock och jag blir lite andfådd när jag tittar i min kalender. Å andra sidan har jag mycket roligt att se fram emot också. Jag känner på mig att juni kommer att försvinna lika fort som maj. Och jag har en känsla av att det är precis likadant varje år. Sommaren är kort ...

måndag 6 juni 2016

Svenska flaggans dag

De två första kapitlen i Manus 4 är på plats. Helt klara är de förstås inte och kommer inte heller att bli förrän jag skrivit ner hela berättelsen, men tillräckligt för att jag ska kunna strukturera upp resten av historien. Grundkonflikterna antyds och huvudrollsinnehavarna presenteras.
Det är inte bara strukturen som kommit på plats idag. Vi har även fått upp ett par rosenbågar. En fin nationaldag och en skön avslutning på vår långhelg.

söndag 5 juni 2016

Planterar vidare


Nu har jag inga tomma krukor kvar! Fortfarande blåsigt och svinkallt i skuggan men i solen och i lä - underbart. En fin söndag som avrundades med en aperitif hos grannarna längre ner på vägen. Dagarna försvinner rasande fort och trots att vi kliver upp tidigt är det knappt vi hinner med att fånga dem. I morgon ska vi sätta upp ett par rosenbågar. Och så ska vi googla på sorkar och se om vi hittar ett bra sätt att bli av med dem. Alla tips mottages tacksamt!

lördag 4 juni 2016

Livet på landet

Vresrosen har börjat slå ut och är allt annat är vresig. I Norrtälje är det Custom Bike Show i helgen men vi håller oss därifrån. Istället fyller vi krukorna med sommarblomster (jag) och trimmar gräset (T). Nordan har blåst på ordentligt men det bekommer oss inte.Solen skiner ju! Prasslet i buskaget som vi trodde kom från en kolstrast visade sig ha en fet sork som upphovsman. Först suckade jag men sedan upptäckte T att sorken knippsade blad efter blad av kirskålen och då blev jag genast vänligare inställd. Sedan har vi en liten gynnare som drillar och tjattrar något alldeles makalöst och jag blev tvungen att googla upp honom: Grönsiska.
Till slut, dagens höjdpunkt: en havsörn som dök efter fisk i sundet rakt nedanför stugan, till måsarnas enorma förtret.
Ja jösses, livet på landet är allt annat än lugnt.

torsdag 2 juni 2016

Kvällspromenad

Medan T svingade en bägare i Kungsträdgården med sina arbetskamrater, tog jag en kvällspromenad runt Norrtälje. Jag tänker så bra när jag är ute och går. På manuset, på livet. Blir inspirerad. Och under tiden som jag spatserar omkring och kläcker idéer på löpande band jobbar både förlag och agent med Alla dessa hemligheter. Intervjuer bokas in, kampanjer beställs, spännande besked väntas ... Det känns oerhört lyxigt och jag är så tacksam.
I morgon är både T och jag lediga! Vi tar ut varsin semesterdag och åker till Vätö. Förstås. Jag ska skriva, läsa och plantera och T ska se till att jag inte svälter ihjäl. En perfekt arbetsfördelning.


onsdag 1 juni 2016

Sommarens första dag

Tanken var att jag skulle jobba från Vätö idag eftersom jag ändå skulle dit på ett möte med firman som ska installera vår vakuumtoalett. Men istället för att slå upp datorn gick jag en promenad, klippte gräset, satte mig under parasollet med en bok och tog ledigt.
För ibland måste man bara stanna upp och fånga dagen. Denna, sommarens första.