måndag 31 oktober 2016

Hundlängtan

Simon heter denne stilige herre.
I flera år har jag längtat efter en hund. Jag älskar hundar, har vuxit upp med dem och mamsen hade alltid hund. Hade jag inte haft jobb som innebar att jag var borta om dagarna, hade jag definitivt skaffat mig en egen hund.
Jag gillar - och har haft - katter också men det är en hund jag vill ha. Som tur är känner T likadant.

Om mitt författarskap utvecklas som jag hoppas och tror, kommer jag att inom några år att skriva på heltid. Och då, när jag jobbar hemifrån, kommer vi att skaffa hund.
En irländsk terrier.
En gammal, frisk och sund ras, lättdresserad (jag är faktiskt bra på att uppfostra hundar) och glad. Anpassningsbar och enkel att resa med eftersom den är trygg och orädd av sig. Inte fäller den hår heller.
Irländsk terrier är inte så vanliga i Sverige och valparna är därför förbokade flera år i förväg. Jag funderar starkt på att ställa mig i kö redan nu.

Läs- och skrivlov

Nästan klar med dagens beting. Skrivit det jag skulle och lite till, promenerat långt, druckit en cappuccino och mejlat en del, beställt gårdsgrus till Vätö och bokat in några möten. Shoppat ett par byxor och tre tröjor billigt. Återstår en timmes läsning innan jag stänger butiken. En bra dag hemma i Norrtälje.
De säger att snön är på väg. Jag hoppas att de har fel.

söndag 30 oktober 2016

Mål och delmål

Ett av mina många mål just nu är att ha ett råmanus klart första veckan i januari. Jag har därför gjort en plan på hur mycket jag behöver skriva varje dag för att komma dit. Jag förlorade en hel del tid i oktober när jag blev sjuk men har nu hämtat igen det och ligger i fas med min planering. Puh!
Veckan som kommer är jag "ledig". Det innebär att jag jobbar lite på distans men ägnar mig framför allt åt Manus 4. Förutom på tisdag då jag är inbjuden av Viking Line att tala om mig och mina böcker. En långpromenad varje dag ska det också bli, hjärnan behöver syre om den ska orka vara kreativ. Dessutom måste jag förbereda nästa veckas författarsamtal med Inger Edelfeldt samt skriva ett par artiklar till vårens studieprogram.
Så värst mycket ledigt blir det alltså inte men nog ska jag väl hinna läsa och gå på fik också.
Oktober slutar som den började - med sol.

fredag 28 oktober 2016

Hejdå Bredband 2

Till slut fick jag nog. Åtta dagar utan internet samt en leverantör som inte kunde lösa problemet - vad gör man då som kund? Jo, man säger upp bekantskapen.

Jag avskyr leverantörer som inte förstår vikten av kundvård, som inte inser att det är en bättre affär att vårda en befintlig kund än att ragga en ny. Det är dessutom så att kvalitén hos en leverantör visas egentligen först när något går fel. I nöd och i lust, ni vet...
Bredband 2 skyllde på Telia som i sin tur menade att de inte hade med vårt stadsnät att göra. Men sorry Telia - se bildbevis nedan.

Nåväl - min leverantör var Bredband 2, det var dem jag betalade till, inte Telia.
Jag kommer givetvis aldrig mer att anlita Bredband 2, varken privat eller i tjänsten.
Och vet ni vad? Tio minuter efter att vi bytte leverantör hade vi ett fungerande internet igen.
Jag hoppas att det varar.



torsdag 27 oktober 2016

Fortfarande nätlös

Espresso House i Norrtälje - dagens arbetsplats
En vecka utan fungerande bredand hemma.
Man kan skicka rymdsonder kors och tvärs universum men att fixa vårt internet är tydligen svårare. Vår leverantör Bredband 2 har identifierat felet (efter att jag talat om för dem vad som var fel ...) som ligger hos fiberleverantören Stadsnätet/Telia i Norrtälje. Så fort jag hörde Telia nämnas anade jag oråd. Vi har haft med Telia att göra på jobbet och det tog  e v i g h e t e r  innan de fick ändan ur och åtgärdade felet den gången.
"Vilken är den längsta hanteringstiden ni varit med om när det gäller Telia", frågade jag Bredband 2.
"Två veckor", svarade de och suckade.
Givetvis blir vi ekonomiskt kompenserade men just nu föredrar jag ett fungerande internet framför ett par hundralappar.
Så Telia - om ni läser detta - skärp er!

måndag 24 oktober 2016

Internettrubbel

I flera dagar har vi varit utan internet hemma, därav bloggtystnaden. Jag skulle kunna blogga från bussen men prioriterar hellre mitt manus. Och att blogga från telefonen (som nu) blir för jobbigt i längden. Alltså hörs vi om några dagar - just nu kliar sig Bredband 2 och Stadsnätet i huvudet och felsöker. I'll be back!

tisdag 18 oktober 2016

Saker jag gör när jag jobbar hemifrån

Tar en lunchpromenad, går til Café Hörnan och äter ett smörrebröd.
Äntligen sprack molntäcket upp en stund.

Norrtäljeviken.

Trött ibland men inte utmattad

"Är du inte rädd för att bli utbränd, du som har två jobb och dessutom är långpendlare?"

Jag får ofta frågan, särskilt nu när utmattningssyndrom blir allt vanligare och psykisk ohälsa är på väg att bli västvärldens nya folksjukdom (enligt Vetenskapens värld på svt igår kväll).
Svaret är nej, detta är inget som oroar mig. Vilket inte är detsamma som att jag inte skulle vara medveten om risken av att drabbas. Jag känner till varningssignalerna och jag har sett andra bli sjuka.

För mig är återhämtning A och O. Att pausa vid behov och ha balans i tillvaron. Numera lägger jag alltid in i kalendern att jag jobbar hemifrån dagen efter att jag haft ett kvällspass och jag ser även till att boka in ledig tid veckan efter att ha jobbat helg. Mitt i terminerna föredrar jag faktiskt dessa korta, återkommande pauser framför en längre ledighet. Dessutom har jag lärt mig att tacka nej, även till sånt som jag tycker är roligt. Att prioritera är att prioritera bort.

Pendlingen då? Hur konstigt det än låter innebär resorna till och från jobbet att jag tvingas pausa en stund varje dag. De timmarna som jag tillbringar på bussen ägnas åt att skriva, läsa, sortera tankarna eller sova. Den tiden är min och bara min. Jag sitter skönt och för det mesta är det lugnt och tyst ombord, nästan meditativt. Om inte avskärmar jag mig genom att plugga in öronsnäckorna och lyssna på musik.
Vem hade trott det - att pendlingen skulle ge mig energi istället för att ta? Men jag har förstås inga barn som väntar på att hämtas eller som plötsligt blir sjuka, och på jobbet har vi målstyrd arbetstid.

Slutligen har jag T att tacka för mitt inre lugn. T som stöttar, som handlar, som lagar mat och även tar hand om disken när jag vill skriva. Som kramar mig ofta, som får mig att skratta varje dag och som masserar mina axlar när de ömmar. Att han finns i mitt liv är i sig avstressande.

Visst är jag ordentligt trött många gånger, särskilt under den mörka årstiden. Men det är en trötthet som går att sova bort.

måndag 17 oktober 2016

Uppdatering

November tycks bli en månad ämnad för författarsamtal. Dels samtalet som jag bjudit in Inger Edelfeldt till, dels dem jag själv gästar: Viking Line, Hedengrens bokhandel och NKs bokhandel.
Annars är jag trött just nu men det brukar jag alltid vara så här års. En cocktail av för lite solljus, envist virus och extremt mycket att göra på jobbet, toppat av ett körsbär i form av mitt skrivande.
Men livet är bra härligt ändå. Bygget av vårt franska hus fortskrider - det är nu dags att beställa dörrar, fönster och jalusier, och även lägenheten i Norrtälje börjar ta form. Och viktigast av allt - barnen mår bra. På lördag har vi stämt träff på Mood Stockholm för att luncha på Egoïst och fira att några av oss blivit ett år äldre.

fredag 14 oktober 2016

Om romance och research med Simona Ahrnstedt

Jag älskar verkligen att leda våra författarsamtal! Alltid lika roligt och givande. Och så lär jag mig massor också. Tack Simona Ahrnstedt för att du gästade oss.
På dagens schema står att leda någonting helt annat - en styrelsekonferens. Löper fram till lunch i morgon. Men först ska jag till kiropraktorn.

torsdag 13 oktober 2016

Författarsamtal med Simona Ahrnstedt

I kväll är det dags för höstens första författarsamtal! I en timme ska Simona Ahrnstedt och jag prata om böcker och författarskap. Ett intimt samtal (antalet åhörare är begränsat) som jag ser jättemycket fram emot.
Har ägnat de senaste dagarna åt att försöka affirmera bort min rethosta men ska ladda med hett te, för säkerhets skull.

Tid: kl 18:00
Plats: Tjärhovsgatan 6 på Söder
Pris: 100 kr och då ingår fika
Välkommen!

tisdag 11 oktober 2016

Dags för en date med kiropraktorn

Igår kväll, efter en tolv timmar långa arbetsdag hade jag så ont i axeln, nacken och armen att jag var gråtfärdig. Proppade i mig smärtstillande tills ögonen gick i kors och lyckades få några timmars sömn.
Idag har jag tagit det lugnare samt ringt kiropraktorn. På fredag morgon ska vi ses och han är givetvis auktoriserad, dvs godkänd av socialstyrelsen. Jag hoppas att han ska få ordning på mig. Jag drabbades av exakt samma typ av smärtor för några år sedan och blev inte bra förrän en kiropraktor tog vid där vårdcentralen gick bet.

söndag 9 oktober 2016

Halvvägs

Jag har - äntligen - kommit halvvägs i Manus 4 och till en viktig del av berättelsen. Helgen har ägnats åt att skriva lite (tack Voltaren och ispåse!) men framför allt åt att planera. Det är dags att fördjupa och förtäta min historia, höja insatsen för huvudpersonerna och följa upp planteringarna.

När jag kommit halvvägs vet jag om berättelsens dramaturgi, ton och tema håller eller om jag måste backa och analysera vad som saknas. Kanske är det en karaktär, kanske ytterligare en intrig, kanske ett tydligare motiv. Sånt måste i så fall in i den första delen av boken annars känns berättelsen spretig och osammanhängande. Hattig.

Jag är en författare som planerar innan hon börjar skriva men det betyder inte att jag inte kan ändra, dra ifrån eller lägga till under resans gång - tvärtom.
Så hur känns det då med Manus 4 så här långt?
Jo tack, det känns fortfarande fint. Berättelsens olika betåndsdelar fungerar, min grundidé håller. Puh!

lördag 8 oktober 2016

Nackspärr

Jag hostar och jag hostar och nu har jag hostat mig till nackspärr också. Ett stråk av intensiv smärta löper från huvudet ner till högra skulderbladet och gör dessutom en avstickare bort till handen. Jag kan inte sova, jag rör mig som en hundraåring och jag är på ett fruktansvärt dåligt humör.
Nämnde jag att jag hostar också?
Blä.

onsdag 5 oktober 2016

Feelgood för mig

Den ultimata feelgoodromanen?
Eftersom jag just nu skriver på min fjärde feelgoodroman funderar jag förstås en hel del på vad som utmärker genren. För mig är feelgood berättelser som lyser upp min vardag, räddar mig undan nervsammanbrott och får mig att vilja bli en bättre människa. Bra feelgood gör att jag identifierar mig med karaktärerna och deras livssituation. Jag känns sympati och empati och lär mig någonting om livet. Att läsa bra feelgood är trösterikt.

Gemensamt för genren är, fortfarande enligt mig, en positiv och optimistisk livssyn och tilltalet ska växla mellan att vara humoristisk och allvarsam. Relationer står i centrum och böckerna ska handla om människors förmåga att förändra sina liv, om att tro på sina drömmar, anpassa sig till nya förhållanden och om att göra så gott man kan.

Följande tycker jag ska ingå i en klassisk feelgood (varianterna är förstås många):
- Ett luftigt bygge men en dramatisk grund – författaren värjer inte för svåra ämnen men handlaget är lätt.
- Kärlek – men inte nödvändigtvis erotisk kärlek.
- Vänskap och gemenskap – värderingar som solidaritet och hjälpsamhet är viktiga.
- En lagom dos av smärta och lidande.
- Melankoli – jag älskar vemod.
- En klassisk dramaturgi med ett flertal trösklar och vändpunkter.
- Ett hoppfullt slut.

Detta är alltså ingredienserna. Det svåra är att kombinera dem rätt och att hitta balansen.

söndag 2 oktober 2016

Redan oktober

Återigen en fantastiskt vacker helg, oktobers första. Fortfarande ingen frost men båtsäsongen är över för i år och T körde bort vår Örnvik till varvet.
Tyvärr har jag varit för risig för att orka med någon promenad utan istället har jag likt en sanatoriepatient suttit på en solstol med en filt runt benen, hostat, läst och slumrat. Jobbat med manuset. Varken läst, tittat eller lyssnat på några nyheter, endast varit lat och njutit av lugnet.
Rösten är långsamt på väg tillbaka. Jag överlever nog även denna förkylning.